Placki ziemniaczane z sosem. Obiad w 20 minut!

Obiady… To chyba najbardziej pracochłonne dania. Są dni, kiedy całodzienne stanie w kuchni nie sprawia mi przykrości. Są też takie, kiedy z posiłkiem chcę się uwinąć jak najszybciej. Jednocześnie jest dla mnie ważne, żeby wszyscy w domu ten obiad chcieli zjeść. Tak oto wpadłam na pomysł placków ziemniaczanych z sosem.

Zaczynamy:
Sos:
– 1 szt małej cukinii
– 1 szt papryki czerwonej
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 filet z kurczaka
– Po 1 łyżeczce: sól, pieprz, słodka papryka

Placki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

 

 

 

 

Przygotowanie:

1) W średnim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
2) Do podsmażonego kurczaka dodajemy puszkę pomidorów i startą na tarce marchewkę.
3). Po ok 3 minutach dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut.
4) W tym czasie obieramy ziemniaki i trzemy na tarce. Tak samo postępujemy z cebulą. Mieszamy wszystko w misce, dodając mąkę i przyprawy.
5) Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem i formujemy jeden duży placek. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
6)  Placek przekładamy na duży talerz i serwujemy polany sosem. Dla ludzi (takich jak ja 😉 ), którzy nie liczą kalorii i którym nie straszna miażdżyca, proponuję posypać całość odrobiną startego, żółtego sera.

Smacznego!

Leave a Reply